• modules/mod_lv_enhanced_image_slider/images/demo/Capacalera_nova.jpg
  • modules/mod_lv_enhanced_image_slider/images/demo/foto_muntanyes.jpg
  • modules/mod_lv_enhanced_image_slider/images/demo/ies_aeria.jpg
  • modules/mod_lv_enhanced_image_slider/images/demo/Foto_IES_fons.png
  • modules/mod_lv_enhanced_image_slider/images/demo/aps_logo_gros.png

   

logo moodle

 XESTIB

  

   

   

   
   

Qui hi ha en línia?  

Hi ha 130 convidats/des i cap membre en línia

   

Visites  

3667490
Avui
Ahir
Aquesta setmana
Darrera setmana
Aquest mes
Darrer mes
Tot
130
1623
3339
3653821
38494
36819
3667490

24-10-2018 00:36
   

 

 

Els professors que n'han format part han estat: Cristina Celià, Joana Mª Lladó, Mª Nieves Muñoz, Antoni Nigorra, Margalida Ordines, Miquel A. Pons ,Gemma Serrano, Mª Antònia Soler, Aurora Torrens i Brígida Vaquer.

Les activitats duites a terme per la Comissió Ambiental durant aquest curs han estat diverses. La majoria d'elles han tengut un caràcter continuista com la repetició d'un projecte impulsat per la Conselleria anomenat Aps Serra de Tramuntana. Una bona part dels professors (Nieves Muñoz, Gemma Serrano, Mª Antònia Soler ,Toni Nigorra, Cristina Celià, Margalida Ordines, Miquel A. Pons i Brígida Vaquer) que formam la comissió hem participat molt activament en el nou projecte.

Per continuar amb les tasques iniciades en els cursos anteriors, els professors de la Comissió Ambiental amb col·laboració amb els alumnes, els conserges i una bona part del claustre han mantingut la recollida selectiva dels residus generats en el centre. Per això, a les aules s'ha organitzat setmanalment un sistema per buidar (com els cursos anteriors) els cubells de reciclatge. Aquesta activitat també es duu a terme al bar, biblioteca, sala de professors, direcció, consergeria, restaurant i fins i tot als passadissos, on tenim diferents cubells per recollir selectivament el paper i els envasos. Cal recordar que el centre utilitza des de fa molts anys els diferents gestors de residus per fer-se càrrec de totes les seves deixalles i evitar abocaments no desitjats.

Les dades resultants de tot aquest procés han estat comptabilitzades, grafiades i exposades, com també ho han estat les recollides de la neteja setmanal de patis i exteriors on s'ha intervingut per primer any amb els alumnes de batxillerat i cicles, que són els que tenen autorització per sortir del centre.

La comissió segueix vetllant perquè la utilització que fa el centre de distints recursos sigui el més sostenible i respectuosa possible. En aquest sentit seguim comprant paper reciclat, sembram plantes autòctones, minimitzam el consum i reaprofitam el paper, etc. Aquest curs s'ha iniciat la substitució progressiva dels fluorescents antics per uns de nous de led que tenen un consum menor d'energia elèctrica.

També hem continuat amb el concurs de l'Aula més Ecològica que pretén motivar els alumnes a tenir un comportament ambiental respectuós. Les periòdiques revisions donen com a guanyadors del curs 2017-2018 els alumnes de 1er ESO A situats a l'aula 102 i que tenien com a tutor Gemma Serrano.

Com cada any hi ha hagut una jornada de reforestació a la Comuna de Fornalutx feta pels alumnes de segon A i B de batxillerat complementada amb una conferència sobre “L'estat dels boscos a les Illes Balears” amb la finalitat de conscienciar sobre la greu problemàtica que genera la desaparició de la massa forestal. L'activitat es realitza amb l'ajuda de la Xarxa Forestal de Mallorca. Amb ells també hem desenvolupat un taller sobre els «Usos tradicionals del bosc» amb els alumnes de Tercer dESO i la impressió de tres cartells i punts de llibre per divulgar i conscienciar la ciutadania de «Ni un foc al bosc» amb l'ajuda dels professors de plàstica Ricard Andueza i Pau Moll i els seu alumnat. També, i amb la col.laboració de la regidura de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sóller, hem seguit sembrant arbres per fer una pantalla forestal que minimitzi l'impacte de l'edifici de l'IES i hem sembrat arbres a un carrer pròxim al centre. Els alumnes implicats han estat els de el grau mitja d'Aprofitaments Forestals.

Els alumnes d'Economia de primer de batxillerat i els alumnes de Geografia de segon de batxillerat han tengut l'ocasió d'escoltar una interessant conferència realitzada per Ángel Fernández (SECOD)

Les activitats solidàries aquest curs han estat dues recollides de roba, material escolar, productes de neteja, aliments, joguines es amb la col.laboració de Creu Roja, Serveis Socials i Fundació Deixalles i també un berenar i cursa solidària (organitzada pel departament d'Educació Física) que ens han possibilitat fer una important col.laboració amb la fundació Duchenne.

L'activitat més significativa ha estat l'organització d'una diada dedicada al medi ambient realitzada a finals del mes d'abril on s'han conjuntat esforços diversos i moltes activitats per tal de treballar des de diverses perspectives amb l'alumnat del centre la sensibilització i l'aprenentatge ambiental. Podeu trobar-ne informació a un altre espai d'aquesta web així com dels dibuixos i fotografies guanyadores.

Ni un foc al bosc!!

La Comissió de Mediambient del nostre institut ha promogut un concurs fotogràfic: "Fotografia de natura IES Guillem Colom Casasnovas". Està adreçat a l'alumnat del centre i es poden presentar les fotografies entre el 19 de març i el 13 d'abril de 2018. Consulta a continuació les bases del concurs.

 

  

Els professors que n'han format part han estat: Cristina Celià, Antoni Nigorra, Margalida Ordines, Vicenç Pérez, Miquel A. Pons i Brígida Vaquer.

Les activitats duites a terme per la Comissió Ambiental durant aquest curs han estat diverses. La majoria d'elles han tengut un caràcter continuista però també ens hem obert a un projecte impulsat per la Conselleria anomenat Aps Serra de Tramuntana. Una bona part dels professors (Toni Nigorra, Cristina Celià, Margalida Ordines, Miquel A. Pons i Brígida Vaquer) que formam la comissió hem participat molt activament en el nou projecte. Hem treballat els «Recursos Hídrics» i també altres aspectes de la Serra en tres propostes, desenvolupades dues d'elles a primer de l'ESO i una a segona de batxillerat.

A primer de l'ESO, el projecte, només s'ha aplicat a dos grups (A i D), que han treballat sobre «l'Ús de l'aigua a Sóller» que va significar l'elaboració d'una unitat didàctica per treballar en una sortida que feren els alumnes per dins Sóller que ha proposat com a conclusió un decàleg a l'Ajuntament i a Aqualia per a la seva difusió per tal d'aconseguir que la gent que viu a Sóller faci un ús racional d'aquest recurs. Hem elaborat també un itinerari pel camí vell del Barranc amb la finalitat que serveixi d'orientació per gent que vulgui fer una passejada guiada per aquest indret.

Els alumnes de l'assignatura optativa de Geografia de segon de batxillerat treballant la mateixa temàtica del recursos hídrics han fet un estudi dels aspectes més significatius vinculats amb el seu currículum i contextualitzats a la Serra i Mallorca amb l'objectiu final de visualitzar-ho en 10 plafons i organitzar-los en forma d'exposició itinerant a diferents centres escolars o entitats que ho sol·licitin. El primer moment de mostrar aquesta tasca ha estat dia 12 de maig amb la inauguració de l'exposició a una sala cedida per l'Ajuntament a l'edifici de l'Hospici. Aquesta institució ha permès la materialització d'aquesta tasca amb el seu finançament. Posteriorment l'exposició ha estat traslladada a la biblioteca municipal on romandrà activa fins a final del mes de juny o potser tot l'estiu.

Per continuar amb les tasques iniciades en els cursos anteriors els professors de la Comissió Ambiental amb col·laboració amb els alumnes, els conserges i una bona part del claustre han mantingut la recollida selectiva dels residus generats en el centre. Per això, a les aules s'ha organitzat setmanalment un sistema per buidar (com els cursos anteriors) els cubells de reciclatge. Aquesta activitat també es duu a terme al bar, biblioteca, sala de professors, direcció, consergeria, restaurant i fins i tot als passadissos on s'han col·locat , per primera cop, cubells per recollir selectivament el paper i els envasos. Cal recordar que el centre utilitza des de fa molts anys els diferents gestors de residus per fer-se càrrec de totes les seves deixalles.

Les dades resultants de tot aquest procés han estat comptabilitzades, grafiades i exposades, com també ho han estat les recollides de la neteja setmanal de patis i exteriors on s'ha intervingut per primer any amb els alumnes de batxillerat i cicles que són els que tenen autorització per sortir a les proximitats del centre.

La comissió segueix vetllant perquè la utilització que fa el centre de distints recursos sigui el més sostenible i respectuosa possible. En aquest sentit seguim comprant paper reciclat, sembram plantes autòctones, minimitzam el consum i reaprofitam el paper, etc.

També hem continuat amb el concurs de l'Aula més Ecològica que pretén motivar els alumnes a tenir un comportament ambiental respectuós. Les periòdiques revisions donen com a guanyadors del curs 2016-2017 als alumnes de 3r de PMAR situats a l'aula 106 i que tenien com a tutor Lluís Mestre.

Com cada any hi ha hagut una jornada de reforestació a la Comuna de Fornalutx feta pels alumnes de segon A i B de batxillerat amb la finalitat de conscienciar sobre la greu problemàtica que genera la desaparició de la massa forestal. L'activitat es realitza amb l'ajuda de la Xarxa Forestal de Mallorca. Amb ells també hem desenvolupat un taller sobre els «Usos tradicionals del bosc» i la impressió d'un cartell per divulgar i conscienciar la ciutadania de «Ni un foc al bosc» amb l'ajuda de la professora de plàstica Lídia Oliver i l'alumnat de tercer de l'ESO.

Aquest curs hem tornat a realitzar els tallers, a primer d'ESO B i C, sobre la mecànica i us de les bicicletes amb la finalitat de realitzar una sortida fins al camp de futbol del Port. Hem tengut la important implicació del Departament d'Educació Física que ha organitzat totes les activitats esportives que es realitzaren durant el matí. Durant el mes de juny es va fer la segona part d'aquesta sortida amb els alumnes de segons d'ESO.

S''ha construït amb els alumnes de Margalida Ordines.


 

 

 

L'institut col·labora amb la campanya de prevenció d'incendis de la Xarxa Forestal amb dos cartells que ben aviat podreu veure als mostradors dels comerços sollerics.

Aquesta senzilla campanya publicitària és el resultat del compromís que el centre adquireix quan realitza alguna de les activitats gratuïtes organitzades per dita Xarxa social. I, com que el passat mes de novembre, alumnes de 1r i 2n de batxillerat van participar en una jornada de reforestació pensada per conscienciar els joves de la importància dels boscos i per fomentar la cultura del risc d'incendi, la Comissió ambiental ha decidit fer extensiva aquesta tasca de sensibilització de com n'és de perillós el foc a la població sollerica.

És per aquest motiu que els alumnes de 3r d'ESO que cursen l'assignatura d'Educació plàstica i audiovisual han elaborat uns atractius pòsters -emprant la tècnica del collage-, dos dels quals serviran per recordar a tothom que, durant els mesos d'estiu -de l'1 de maig al 15 d'octubre- el risc d'incendi és màxim i, per tant, no volem “Ni 1 foc al bosc!”

 

Ha arribat el final de curs 2014-2015 i la Comissió Ambiental vol aprofitar per repassar les activitats realitzades durant tot el curs.
Com ja és habitual hem realitzat la recollida selectiva de residus i hem mesurat el volum que han assolit. Els materials que s'han reciclat al centre durant el curs han estat els següents:

  • Paper: 1.011,38 Kg.
  • Plàstics i llaunes: 166 Kg.

Per completar aquesta activitat també hem dirigit a gestors de residus totes aquelles deixalles que havien de tenir aquesta destinació: fluorescents, tòners, oli...
Hem seguit amb una iniciativa del curs passat que és el concurs per triar l'aula més ecològica entre els diferents cursos i grups de l'IES que tenen aula fixa. Aquest concurs ha aconseguit conscienciar significativament tota la comunitat educativa i al final després d'haver superat revisions quinzenals han guanyat els alumnes de primer ESO C que tenien l'aula 111 i el seu tutor ha estat Vicenç Pérez . I també volem esmentar que el grup de quart d'ESO D ha quedat només a un punt dels guanyadors i per això, juntament amb el seu tutor Arnau Ramis, també els volem felicitar. Enhorabona als dos grups! També volem reconèixer l'esforç i la col.laboració dels altres grups. Moltes gràcies a tots.
Els últims anys hem aconseguit reduir el consum d'energia elèctrica extremant i practicant mesures més sostenibles malgrat que hàgim augmentat la superfície il.luminada de l'IES. L'últim any la gràfica experimenta una pujada perquè la cuina ha incorporat un nou forn amb molta potència i això ha fet inevitablement augmentar-ne el consum Tot i això, encara ens hem d'esforçar-més. El consum energètic ha estat els últims anys el que podeu veure a la zona superior del gràfic i a la zona inferior hi teniu indicada la facturació. Es pot fàcilment visualitzar que mai no havíem consumit tant poc i mai no havíem pagat tant.


La Comissió Ambiental des de principis del curs anterior va iniciar un conjunt de gestions amb la Conselleria per tal d'aconseguir la retirada de la uralita que hi havia instal.lada a l'exterior del edificis. Aquesta iniciativa va rebre el suport de la Direcció, el claustre de professors i també de tots els estaments educatius en el Consell Escolar. El curs va finalitzat i la Conselleria només havia enviat un tècnic a fer una inspecció. Aquest curs, afortunadament, acaba sense la presència d'aquests materials al centre. Les tasques de retirada de la uralita han estat complexes però ara podem gaudir d'un espai més saludable. També s'han seguit les gestions amb la Conselleria per mirar d'introduir al centre el consum d'energies alternatives. Fins el moment no hem tengut èxit.
Durant diferents moments del curs hi ha hagut distintes col·laboracions solidàries (Èbola, Massai, curses i berenars solidàries), sortides per la Serra de Tramuntana i finalment una bicicletada (alguns alumnes anaren també a peu) que servir per tancar un grapat d'activitats per potenciar l'ús de la bici com un transport sà i gens contaminant.
Aquí en teniu un mostra fotogràfica. També podeu trobar moltes més fotografies a la plana web del Club Ciclista Defensora Sollerense que ens ha ajudat en el disseny i la realització d'aquestes activitats.
Bon estiu i fins al següent curs.

   

   

Estació Meteorològica  

   

   

Traducir/Translate  

Catalan Basque English French Galician German Italian Portuguese Spanish
   

   

 

   

 

   

Àrea Reservada  

   
Copyright © 2018 iessoller.com. Tots els drets reservats.
Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.
© IES Guillem Colom Casasnovas